Karácsony : Így készül a tökéletes mézeskalács |
Így készül a tökéletes mézeskalács
2013.01.09. 15:19
A mézeskalács talán azért nem megy ki a divatból, mert már a készítése is varázslatos. Olyan sütemény, mely a konyhába csalogat kicsit, nagyot egyaránt. Díszítési, formázási lehetőségeinek csak a fantáziád szab határt, elkészítésében pedig a család legfiatalabb tagjától a legidősebbig bárki részt vehet.
Legkorábbi, időszámításunk kezdete utáni első századokból való adataink szerint már a rómaiak is készítettekmézeskalácsot agyagformákban, melyeket hazánk római kori településein is szép számmal tártak fel a régészek. A magyarok ezen édesség készítését azonban valószínűlegNyugat-Európából vették át.
Hozzávalók:
1 kg finomliszt
300 g porcukor
1 csipet só
300-400 g virágméz
3 tojás
3 evőkanál margarin
50 g szódabikarbóna
30 g fahéj
10 g szegfűszeg, illetve egyéb fűszerek - ánizs, gyömbér
1 csomag mézeskalács-fűszerkeverék
Elkészítés
A lisztet, a porcukrot, a fűszereket keverd össze, majd üsd bele az egész tojásokat. A margarint is tedd a tésztába, és dolgozod össze, majd öntsd bele az üvegben forró vízbe állított, meglangyosított mézet.
Takard le vastag konyharuhával vagy alufóliával az edényt, és hagyd állni legalább három-öt órán keresztül vagy akár egy éjszakán át. Ne ijedj meg, ha pihenés után repedezett lesz a tészta, addig gyúrd újra, amíg ismét képlékennyé válik.
Nyújtás, szaggatás és sütés
A tésztát szedd szét több részre, és egyszerre mindig csak egy cipót nyújts ki. Nyújtsd ki a tésztát 3-4 mm vastagra, de nagyobb figurák sütésénél akár vastagabbra is lehet. Miután kinyújtottad a tésztát, kiszúróformákkal szaggasd ki a mézeskalácsokat.
Helyezd a kiszaggatott formákat a tepsire, majd tedd a forró sütőbe, és közepes lángon süsd. Amikor már érzed a fűszerek illatát, akkor nézd meg. Ha egyenletesen barna, vedd ki - itt még kísérletezhetsz a színárnyalatokkal -, de csak óvatosan, mert a mézes hamar megég.
Díszítések
A cukorírókás díszítésnél egy tojásfehérjéhez annyi átszitált porcukrot keverj, amennyit a tészta felvesz - általában 300-400 gramm -, és pár csepp citromlevet vagy ecetet is adj hozzá. Amikor már lassan folyik le a keverék a fakanálról, akkor jól formázható írómázat kapsz, ha ezt folyékonyabbá teszed, akkor szétterülő, márványos, kevésbé kontúrozható díszítést.
Az elkészített mázat evőkanállal tedd műanyag zacskóba, egyik sarka felé igazítva a masszát csavard meg, majd szorítsd össze a zacskó nyílását, hogy ne nyomódjon vissza a massza - ha szükséges, gumival rögzítsd.
Ezután a teletöltött sarok végén vágj ollóval kis nyílást. Nyomj ki egy kevés mázat, majd, ha jó a próba, kezdheted az írókázást, a minták sokszínűségének csak a képzeleted szabhat határt.
|